Ano – za předpokladu, že zahrnuje pestrou nabídku obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a semínek a pro většinu vegetariánů i vejce a mléčné výrobky. Pokud jde o dopad na zdraví, nejčastěji se u vegetariánů uvádí nižší výskyt srdečně cévních onemocnění, diabetu, hypertenze, některých druhů rakoviny, nadváhy a obezity.
Postoj odborných organizací nejlépe vystihuje více než 20 let platné stanovisko Americké dietetické asociace, podle kterého jsou správně plánované diety zdravé a mohou pomoci v terapii i prevenci nemocí. Pozice jasně říká, že dokonce i veganství, nejpřísnější forma vegetariánství bez obsahu jakýchkoliv živočišných potravin, může být zdravé a vhodné v každém věku, tj. i pro děti, těhotné ženy anebo sportovce.
Ne. Na světě jsou miliony perfektně prosperujících vegetariánů a většina z nás by asi mohla maso zcela vynechat. Přesto, podle tradiční čínské medicíny, existují určité konstituční typy, kterým alespoň občasný příjem masa prospívá.
Ano, ale jen kvalitní. Maso je skvělým zdrojem bílkovin a mnoha minerálních látek. Běžně dostupné maso dnes bohužel často charakteristice skvělého zdroje bílkovin a minerálů neodpovídá, to kvůli nepřirozenému a nezdravému vykrmování a životu zvířat. Maso zvířat z konvenčního chovu je obvykle vykrmeno pro něj nepřirozenou stravou, směsmi, které jsou často připraveny z geneticky modifikovaných potravin (nejběžněji kukuřice a sóji), a život zvířat je celoživotní utrpení.
Ne. Teorie o nezbytnosti kombinovat v každém jídle různé rostlinné zdroje bílkovin s cílem získání všech esenciálních aminokyselin byla dávno vyvrácena. Dnes víme, že organismus si dokáže jednotlivé aminokyseliny nashromáždit i v průběhu delších časových intervalů a že naprostá většina typických vegetariánských jídel stejně obsahuje přesně ty nejlepší kombinace.
Největší rizika hrozí dospívajícím, kteří se náhle a bez jakýchkoliv znalostí o výživě rozhodnou vynechat maso, aniž by do jídelníčku zařadili typické pestré rostlinné potraviny.
Ano a bez problémů. Studie z celého světa potvrzují, že vegetariáni běžně přijímají dostatek bílkovin, který může splňovat požadavky na denní příjem bílkovin pro kohokoliv včetně atletů. Výjimkou z tohoto pravidla mohou být jen koblihoví vegetariáni, ale v těchto případech jde o problém s pochopením vegetariánství, ne s vegetariánstvím samotným.
Vitamín B12 se s největší pravděpodobností standardně nachází pouze v potravinách živočišného původu. Vegetariáni, kteří konzumují mléko, vejce nebo výrobky z nich, bez potíží zajišťují jeho dostatek z těchto potravin. Vegani by určitě měli cíleně přijímat potraviny fortifikované vitamínem B12 anebo doplňky s B12.
Omega 3 mastné kyseliny se ve své nejsnáze použitelné formě nacházejí v rybách. Rostlinné zdroje jsou o něco méně výhodné, ale přesto je možné dostatek omega 3 tuků zajistit i při vegetariánské a veganské stravě. K nejlepším rostlinným zdrojům patří vlašské ořechy, dýňová semínka, konopná, lněná a chia semínka a některé druhy listové zeleniny. Potřebu omega 3 mastných kyselin mohou vegetariáni snížit nižším příjmem omega 6 mastných kyselin, protože tyto dvě skupiny potřebují být v určité rovnováze.
Je pravdou, že mezi vegetariány je o něco vyšší výskyt poruch příjmu stravy. Studie sledující tuto problematiku ale potvrzují, že přechod na vegetariánství nevede k poruchám příjmu stravy. Pravděpodobnější je, že vegetariánství je zneužíváno jako ochrana před zásahy. Je totiž mnohem snadnější vysvětlovat svoji vyhublost na kost a další dietování ušlechtilým bojem za životy zvířat než posedlostí po vychrtlosti.
Žádné komentáře doposud nebyly přidány.
Přidat komentář