Ajurvéda vyznává zlatou střední cestu, nepředepisuje vegetariánství, ale doporučuje ho v mnoha případech. Ve svých radách pro ty, kteří maso konzumují, schvaluje jen nejstravitelnější druhy, jako je krůtí, kozí a zvěřina.
Ajurvéda nedoporučuje živočišné potraviny, ve kterých je skrytý strach, agresivita a velké utrpení zabíjeného zvířete. Zvláště jatečné maso je zcela prosyceno zlem a negativními emocemi. Maso průmyslově vyráběné navíc obsahuje množství pesticidů, hormonů a antibiotik. V tukových buňkách masa se nacházejí karcinogenní látky. Karcinogeny také vznikají kombinací tuků, bakterií ve střevech a žlučových kyselin. Tělo využije 60% látek, 40% se přetváří ve škodliviny. Tato strava rovněž překyseluje krev, žaludek a způsobuje zažívací obtíže.
Rostlinná strava je snadněji stravitelná. Vegetariánsky se stravující živočichové mají ve svalovině 10x méně chlorovodíkové kyseliny než masožravci. Vegetariánství je nyní vědecky prosazováno jako plnohodnotný výživový systém, protože tato strava chrání organismus před nemocemi cév a srdce, rakovinou tlustého střeva, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, zácpou a nadváhou. Kombinace vegetariánské stravy, ajurvédských procedur a relaxace výrazně zlepšuje zdravotní stav. Zelenina, některé ovoce a celozrnné obilné výrobky poskytují tělu množství vlákniny, která ho chrání před nádory tlustého střeva, zácpou, obezitou a žlučníkovými kameny.
Některé nemoci se též vyskytují a přenášejí pouze konzumací živočišných bílkovin, např. nemoc šílených krav, salmonela ve vejcích nebo nově ptačí chřipka.
Žádné komentáře doposud nebyly přidány.
Přidat komentář